Λαπαροσκοπική Διάτρηση Ωοθηκών για Θεραπεία Υπογονιμότητας (Ovarian Drilling)

Πότε και σε ποιες γυναίκες προτείνεται η Λαπαροσκοπική Διάτρηση Ωοθηκών;

Συστήνεται σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) που προσπαθούν για εγκυμοσύνη, αλλά δεν μπορούν να πετύχουν ωοθυλακιορρηξία παρά την χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ορμονική διαταραχή στη γυναίκα που ενδεχομένως να επηρεάσει την προσπάθεια της για επίτευξη εγκυμοσύνης. Δύναται να επηρεάσει την σταθερότητα του κύκλου, την ωοθυλακιορρηξία, αλλά και γενικότερα την εμφάνιση της γυναίκας (έντονη τριχοφυΐα, ακμή, αύξηση σωματικού βάρους).
Στον υπερηχογραφικό έλεγχο ενδεχομένως να ανιχνεύονται μικρές κύστες περιφερικά των ωοθηκών. Επιπλέον, τα επίπεδα των ανδρογόνων στο αίμα μπορεί να ανευρίσκονται αυξημένα.

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Διάτρηση Ωοθηκών;

Είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται λαπαροσκοπικά υπό γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ως σκοπό έχει τη δημιουργία 4 με 6 τρυπών σε κάθε ωοθήκη χρησιμοποιώντας την ηλεκτροδιαθερμία. Ως αποτέλεσμα έχει τη μείωση της παραγωγής ανδρογόνων και την προώθηση ωοθυλακιορρηξίας.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πριν καταφύγουμε στη Λαπαροσκοπική Διάτρηση Ωοθηκών;

Φυσικά υπάρχουν και αυτές περιλαμβάνουν: Τις lifestyle αλλαγές (απώλεια περιττών κιλών και ένταξη σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα) καθώς και την χρήση συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών όπως είναι η κλομιφαίνη και η μετφορμίνη.

Πόσο χρειάζεται να παραμείνω στο νοσοκομείο και πότε επιστρέφω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;

Κάθε γυναίκα αναρρώνει με διαφορετικό ρυθμό. Η λαπαροσκοπική διάτρηση ωοθηκών είναι μία επέμβαση ρουτίνας και οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι την ίδια ημέρα. Πολύ σπάνια να χρειαστεί μία διανυκτέρευση.
Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες – ελαφρά άσκηση σε 5 ημέρες και μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 1 με 2 εβδομάδες.

Ποια είναι τα ωφέλη της Λαπαροσκοπικής Διάτρησης των Ωοθηκών και ποιο το ποσοστό επιτυχίας της;

Περίπου το 80% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε Λαπαροσκοπική Διάτρηση Ωοθηκών επιτυγχάνουν ωοθυλακιορρηξία και το 50% αυτών θα πετύχουν εγκυμοσύνη σε 1 έτος. Επίσης είναι λιγότερο πιθανό να έχετε δίδυμη ή τρίδυμη κύηση σε σύγκριση με την περίπτωση όπου καταφεύγουμε στην χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Ποια είναι τα πιθανά ρίσκα της Λαπαροσκοπικής Διάτρησης των Ωοθηκών;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική των ωοθηκών είναι πολύ ασφαλής. Παρόλα αυτά, τα ρίσκα της λαπαροσκόπησης γενικά περιλαμβάνουν: λοίμωξη, τραυματισμό εντέρου ή ουροδόχου κύστης, αιμορραγία κτλ.

Υπάρχουν στοιχεία ότι η Λαπαροσκοπική Διάτρηση Ωοθηκών είναι αποτελεσματική;

Ναι, καθώς το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) της Μεγ. Βρετανίας την προτείνει ως αποτελεσματική λύση.