Προεμμηνορρυσιακό
Σύνδρομο

Ως προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (premenstrual syndrome–PMS) ορίζεται ο συνδυασμός των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται στο δεύτερο μισό του κύκλου της γυναίκας (μετά την ωοθυλακιορρηξία έως την έναρξη της περιόδου) και έχουν σοβαρή επίπτωση στις καθημερινές της δραστηριότητες. Τα ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη και εναλλαγές διάθεσης, ενώ τα σωματικά αίσθημα πρηξίματος στην κοιλιακή χώρα και μασταλγία. Τέσσερις (4) στις δέκα (10) γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και από αυτές το 5-8% υποφέρουν από σοβαρό PMS.

Στο ιατρείο μας παρέχουμε λεπτομερή συμβουλευτική καθώς και θεραπευτικές επιλογές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) για το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.Η πιο βάσιμη θεωρία για την αιτιολογία του συνδρόμου είναι ότι κάποιες γυναίκες είναι πιο “ευαίσθητες” στην προγεστερόνη (που φυσιολογικά αυξάνεται κατά το δεύτερο μισό του κύκλου) καθώς και στα προγεσταγόνα.

Διάγνωση

Στηρίζεται στη λεπτομερή λήψη ιστορικού και στη συμπλήρωση ημερολογίου συμπτωμάτων για τουλάχιστον 2 κύκλους. Αν η διάγνωση είναι αμφίβολη τότε μπορεί να χορηγηθούν GnRH ανάλογα για 3 μήνες. Αυτά διακόπτουν τον κύκλο και αν παρατηρηθεί ύφεση των συμπτωμάτων μπορούμε να οδηγηθούμε στη διάγνωση. Ταξινόμηση του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου (PMS):