Πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων

Πρόωρη Ρήξη Εμβρυικών Υμένων

Τι είναι η πρόωρη ρήξη υμένων;

Το μωρό σας εντός μήτρας βρίσκεται σε ένα σάκο από μεμβράνη και περιβάλλεται από αμνιακό υγρό.

Όταν «σπάνε τα νερά» (ρήξη υμένων), ουσιαστικά διαρρηγνύεται η μεμβράνη με αποτέλεσμα το αμνιακό υγρό γύρω από το μωρό να βρίσκει διέξοδο προς τα έξω, μέσω του κόλπου.

Φυσιολογικά αυτό συμβαίνει λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εάν όμως συμβεί πριν από την 37η εβδομάδα κύησης, τότε ονομάζεται πρόωρη ρήξη υμένων και κατατάσσει την εγκυμοσύνη σας στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου (περισσότερα ΕΔΩ).

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει έως και το 3% των κυήσεων και είναι το αίτιο του 30-40% των πρόωρων τοκετών.    

Τα αίτια της πρόωρης ρήξης υμένων δεν είναι πάντα γνωστά, αλλά ενοχοποιούνται κυρίως  λοιμώξεις, προβλήματα στον πλακούντα, κτλ..

Πώς θα αντιληφθώ ότι «σπάσανε τα νερά» μου;

Μπορεί να νιώσετε απώλεια σημαντικής ποσότητας υγρών ή απλά να νιώσετε υγρασία στην περιοχή του κόλπου. Η ποσότητα του αμνιακού υγρού που μπορεί να χάσετε ποικίλει από σταγόνες έως σε σημείο να βραχούν τα ρούχα σας.

Τι θα πρέπει να κάνω εάν αυτό συμβεί;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε απώλεια υγρών από τον κόλπο, φορέστε μια σερβιέτα (όχι tampon) και σημειώστε το χρώμα καθώς και την ποσότητα των υγρών. Η απώλεια ούρων είναι κοινό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά εάν πιστεύετε ότι «σπάσανε τα νερά», τότε πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με τον μαιευτήρα σας και να κατευθυνθείτε προς την κλινική.

Τι συμβαίνει στην κλινική;

Αρχικά γίνεται η επιβεβαίωση της ρήξης των υμένων. Εν συνεχεία λαμβάνει χώρα η πλήρης ενημέρωσή σας για το τι ακριβώς συμβαίνει καθώς και για τις πιθανές επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη σας. Επιπλέον, καταγράφονται τα ζωτικά σας σημεία (σφίξεις, θερμοκρασία, πίεση) και λαμβάνεται αίμα με σκοπό να πραγματοποιηθούν: γενική αίματος και CRP. Τέλος, εκτελείται καρδιοτοκογράφημα ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση του εμβρύου.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της πρόωρης ρήξης υμένων είναι καθαρά κλινική και βασίζεται στην κολπική εξέταση με τη χρήση κολποδιαστολέα, όπου διαπιστώνεται εάν υπάρχει διαρροή αμνιακού υγρού.

Το test κολπικού υγρού ίσως να βοηθήσει στη διάγνωση, εάν η εξέταση με τον κολποδιαστολέα δεν είναι ξεκάθαρη.

Η υπερηχογραφική εκτίμηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού εντός της μήτρας είναι επίσης μερικές φορές βοηθητική.

Τι συμβαίνει μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης;

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόωρη ρήξη των υμένων, τότε συστήνεται η παραμονή σας στην κλινική για κάποιες ημέρες, παρόλα αυτά κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Εσείς και το μωρό σας θα είστε υπό στενή παρακολούθηση για εμφάνιση σημείων λοίμωξης. Αυτό περιλαμβάνει συστηματική μέτρηση θερμοκρασίας, σφίξεων, αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με αιματολογικές εξετάσεις. Οι παλμοί του μωρού σας θα παρακολουθούνται επίσης.

Εάν δεν υπάρχει ρήξη υμένων, τότε μπορείτε να πάτε στο σπίτι σας.

Εάν υπάρχει μια πολύ μικρή διαρροή αμνιακού υγρού, δεν είναι πάντα εύκολο να επιβεβαιωθεί η ρήξη των υμένων. Εάν συνεχίσετε να έχετε απώλεια υγρών στο σπίτι, τότε θα πρέπει να επιστρέψετε για επανεξέταση.

Τι μπορεί να σημαίνει η πρόωρη ρήξη εμβρυϊκών υμένων για εμένα και το μωρό μου; 

  • Λοίμωξη 

Οι υμένες αποτελούν έναν προστατευτικό φραγμό γύρω από το μωρό και εάν αυτοί διαρραγούν, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί λοίμωξη εντός της μήτρας (χοριοαμνιονίτιδα). Σε περίπτωση λοίμωξης μπορεί να προκληθεί πρόωρος τοκετός ή ακόμα δύναται να αναπτυχθεί σήψη στο έμβρυο.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν: αυξημένη θερμοκρασία, ασυνήθιστες δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, υψηλές σφίξεις, και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Οι παλμοί του εμβρύου επίσης ενδέχεται να είναι αυξημένοι (>160 bpm).

Εφόσον διαγνωστεί λοίμωξη, τότε υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να επισπεύσουμε τη γέννηση του μωρού σας με σκοπό να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασή σας αλλά και του εμβρύου. 

  • Πρόωρος τοκετός

Περίπου το 50% των γυναικών με πρόωρη ρήξη υμένων θα μπούν σε τοκετό μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Όσο πιο προχωρημένη είναι η κύηση, τόσο πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει τοκετός την πρώτη εβδομάδα.

  • Προβλήματα προωρότητας

Μωρά τα οποία γεννιούνταν πρόωρα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας και πιο συγκεκριμένα, δύναται να έχουν θέματα με την αναπνοή, τη σίτιση, με λοιμώξεις και ενδεχομένως να απαιτηθεί η εισαγωγή τους στη μονάδα νεογνών. 

Όσο πιο πρόωρα μπείτε σε τοκετό, τόσο πιο αυξημένος είναι αυτός ο κίνδυνος. 

  • Άλλες επιπλοκές

Πρόπτωση ομφάλιου λώρου: Όταν ο ομφάλιος προπίπτει, μέσω του τραχήλου, εντός του κόλπου. Αποτελεί μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση και μπορεί να απειλήσει τη ζωή του εμβρύου.

Υποπλασία πνευμόνων: Όταν τα πνευμόνια του εμβρύου αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν κανονικά εξαιτίας της έλλειψης ενός υγρού που φυσιολογικά υπάρχει γύρω τους. Αυτό είναι πιο πιθανό όταν οι υμένες διαρραγούν πολύ πρόωρα κατά την κύηση (< 24 εβδομάδων) όταν οι πνεύμονες του εμβρύου ακόμα αναπτύσσονται. 

Αποκόλληση πλακούντα: Όταν ο πλακούντας αποκολλάται πρόωρα από τη μήτρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βαριά αιμορραγία και δύναται να είναι επικίνδυνο και για εσάς και για το μωρό σας.

Υπάρχει κάποια θεραπεία για την πρόωρη ρήξη υμένων;

Είναι αδύνατο να αντικασταθεί το αμνιακό υγρό ή να επιδιορθωθεί η ρήξη στους υμένες γύρω από το μωρό. Επομένως υπάρχει περίπτωση να έχετε μικρή απώλεια υγρών για το υπόλοιπο της κυήσεως καθώς το αμνιακό υγρό συνεχίζει να παράγεται.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές επιλογές, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για το έμβρυο. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση ενέσιμων κορτικοστεροειδών με σκοπό να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του εμβρύου και να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων λόγω προωρότητας.
  • Χορήγηση θειϊκού μαγνησίου ενδοφλεβίως, ανάλογα με την εβδομάδα κύησης, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση εγκεφαλικής παράλυσης.
  • Χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών για να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης από Β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.

Χρειάζεται να παραμείνω στην κλινική;

Συστήνεται να παραμείνετε στην κλινική τουλάχιστον για λίγες ημέρες αφού «σπάσουν τα νερά» με σκοπό την παρακολούθηση τη δική σας αλλά και του μωρού σας καθώς επίσης και λόγω του ότι η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό είναι αυξημένη τα πρώτα 24ωρα. 

Στη συνέχεια ανάλογα πάντα με κάθε περίπτωση, και με βάση την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών συζητάται η επιλογή επιστροφής στο σπίτι και η εν συνέχεια συστηματική παρακολούθηση. 

Εάν πάω σπίτι μου, πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Πριν επιστρέψετε στο σπίτι σας, θα σας δοθούν πλήρης οδηγίες και πληροφορίες για το ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας κάνουν να ανησυχήσετε. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη θερμοκρασία
  • Κολπική αιμορραγία
  • Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις
  • Συσπάσεις μήτρας
  • Κοιλιακός πόνος
  • Μείωση κινήσεων του εμβρύου

Τι παρακολούθηση πρέπει να έχω έπειτα;

Θα πρέπει να έχετε τακτικά check-ups, περίπου μία με δύο φορές την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτών των check-ups, θα μετράται η θερμοκρασία σας, οι σφίξεις σας, η αρτηριακή σας πίεση και θα πραγματοποιούνται και κάποιες αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο πιθανής λοίμωξης. Επίσης θα παρακολουθείτε και η κατάσταση του μωρού σας με τη διενέργεια καρδιοτοκογραφήματος. 

Η παρακολούθηση αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετά και είναι αρκετά στρεσογόνα για εσάς και την οικογένειά σας. Ενδέχεται λοιπόν να χρειαστεί συναισθηματική υποστήριξη από κάποιον ειδικό.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να γεννήσω; 

Η κατάλληλη στιγμή για τη γέννηση του μωρό σας εξαρτάται από εξατομικευμένες συνθήκες και καταστάσεις. 

Συνήθως εάν εσείς και το μωρό σας είστε παραμένετε υγιείς και δεν υπάρχουν σημεία λοίμωξης, τότε στοχεύουμε την ολοκλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης και αυτό γιατί πρέπει να κρατάμε μια ισορροπία μεταξύ του κινδύνου πιθανής λοίμωξης αλλά και του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων προωρότητας.

Εάν είστε γνωστή φορέας του Β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου, τότε συνιστάται η επίσπευση της γέννησης στις 34 εβδομάδες κύησης λόγω του αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη του εμβρύου.

Εάν σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης εμφανίσετε σημεία λοίμωξης, τότε ενδέχεται να χρειαστεί η άμεση γέννηση του εμβρύου.

Θα μπορώ να έχω κολπικό τοκετό μετά από πρόωρη ρήξη υμένων;

Συνήθως είναι πιθανό να έχετε κολπικό τοκετό μετά από πρόωρη ρήξη υμένων, αλλά αυτό επίσης εξαρτάται από το πότε θα ξεκινήσει ο τοκετός, τη θέση του εμβρύου αλλά και άλλες εξατομικευμένες καταστάσεις.  

Πως μπορεί αυτό να επηρεάσει μια μελλοντική μου κύηση;

Έχοντας ιστορικό πρόωρης ρήξης υμένων ή πρόωρου τοκετού, σημαίνει ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο αυτό συμβεί και σε μία μελλοντική κύηση σε σχέση με μία γυναίκα που δεν είχε ποτέ.

Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει μια μελλοντική μου κύηση;

Έχοντας ιστορικό πρόωρης ρήξης υμένων ή πρόωρου τοκετού, σημαίνει ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο αυτό συμβεί και σε μία μελλοντική κύηση σε σχέση με μία γυναίκα που δεν είχε ποτέ.