Θεραπεία
Ινομυωμάτων
SERVICES
Ινομυώματα που δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν εμπλέκονται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, δεν χρήζουν θεραπείας, καθώς η πιθανότητα εξαλλαγής σε κακοήθεια είναι κάτω του 0.5%. Επιπλέον, στις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αρχίσουν να συρρικνώνονται.
Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν απαιτείται σωστή παρακολούθηση. Χρειάζεται επανέλεγχος σε τακτικά χρονικά διαστήματα (watch and wait) διότι π.χ σε περίπτωση που σημειωθεί απότομη αύξηση μεγέθους, ιδιαίτερα σε ηλικίες περί την εμμηνόπαυση, ενδέχεται να είναι σημάδι ανάπτυξης κακοήθειας και να απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση. Η θεραπευτική προσέγγιση δύναται να είναι φαρμακευτική ή επεμβατική.
Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Η φαρμακευτική διαχωρίζεται σε εκείνη που στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και σε εκείνη που έχει ως σκοπό τη μείωση του μεγέθους τους.
Αντιμετώπιση συμπτωμάτων
Για τον έλεγχο του πόνου προτιμάται η χρήση ΜΣΑΦ (εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις). Συγκεκριμένα το ibuprofen και αν υπάρχει συνοδός βαριά αιμορραγία προτιμάται το mefenamic acid (Ponstan) το οποίο έχει πιθανότητες να την περιορίσει.
Για τον έλεγχο της βαριάς εμμήνου ρύσεως υπάρχουν οι εξής επιλογές: Το tranexamic acid, το οποίο μειώνει έως και 50% την ποσότητα της αιμόρροιας, τα αντισυλληπτικά δισκία, το mefenamic acid που προαναφέρθηκε, τα δισκία προγεσταγόνων που συνήθως δίνονται από την 5η ημέρα έως την 26η του κύκλου, τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενδομήτρια συσκευή Mirena στις περιπτώσεις όμως που τα ινομυώματα δεν παραμορφώνουν την ενδομήτρια κοιλότητα και έχουν μέγεθος κάτω από 3 cm.
Για τη μείωση του μεγέθους
Τα GnRH ανάλογα, που δρουν στην υπόφυση του εγκεφάλου, η οποία σταματά τις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα. Θέτουν τη γυναίκα σε μια κατάσταση “τεχνητής” αναστρέψιμης εμμηνόπαυσης, η οποία ενδεχομένως να σταματήσει την ανάπτυξη ή και να συρρικνώσει τα ινομυώματα, αλλά έχει και ανεπιθύμητες παρενέργειες μια από αυτές την πιθανότητα ανάπτυξης οστεοπόρωσης, γι’ αυτό χορηγούνται για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 6 μηνών και δύναται να συνοδεύονται με ορμονοθεραπεία υποκατάστασης (HRT). Επίσης, αρκετές φορές χορηγούνται πριν από τη χειρουργική αφαίρεση ευμεγέθων ινομυωμάτων, με σκοπό τη μείωση του μεγέθους τους προεγχειρητικά, έτσι ώστε η επέμβαση να είναι τεχνικά ευκολότερη και με λιγότερες πιθανότητες για επιπλοκές.
Η Οξική Ουλιπριστάλη (ESMYA) είναι αρκετά αποτελεσματική στη συρρίκνωση των ινομυωμάτων. Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν μέτρια/σοβαρά συμπτώματα και περιμένουν για χειρουργική επέμβαση χορηγείται ένας κύκλος θεραπείας , ενώ σε γυναίκες με μέτρια/σοβαρά συμπτώματα που δεν είναι δυνατό να χειρουργηθούν, μπορεί να χορηγηθεί περισσότερο από ένας κύκλος θεραπείας. Σε τελευταίες έρευνες έχει αναφερθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της θεραπείας παρακολουθείται η ηπατική λειτουργία, ενώ αντενδείκνυται σε γυναίκες με υποκείμενη πάθηση ήπατος.
Επεμβατική αντιμετώπιση
Η επεμβατική περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις και μη χειρουργικές διαδικασίες:
Χειρουργικές επεμβάσεις
Ινομυωματεκτομή, κατά την οποία αφαιρούνται τα ινομυώματα και διατηρείται η μήτρα. Η επέμβαση αυτή αφορά κυρίως γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον. Δύναται να πραγματοποιηθεί ανοιχτά αλλά και λαπαροσκοπικά, με προτίμηση στην τελευταία μέθοδο. Στην περίπτωση υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων δύναται να πραγματοποιηθεί και υστεροσκοπικά που είναι η ιδανική μέθοδος για γυναίκες που στοχεύουν σε μελλοντική εγκυμοσύνη.
Υστερεκτομή, κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται όλη η μήτρα. Η μέθοδος αυτή προτιμάται σε γυναίκες με ευμεγέθη ινομυώματα που δεν επιθυμούν άλλη εγκυμοσύνη. Στο ιατρείο μας παρέχονται όλες οι ανωτέρω επιλογές.
Μη χειρουργικές διαδικασίες
Εμβολισμός της μητριαίας αρτηρίας (Uterine Artery Embolisation-UAE):
Στην τεράστια πλειοψηφία των ασθενών με ινομυώματα στη Μεγ. Βρετανία πραγματοποιείται η χρήση αυτής της μεθόδου . Είναι μια εναλλακτική επιλογή αντί της ινομυωματεκτομής – υστερεκτομής για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα των μεγάλων ινομυωμάτων και στηρίζεται στο μπλοκάρισμα των αγγείων που τα τροφοδοτούν με αίμα, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή τους. Παρόλο που υπάρχει δυνατότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης έπειτα από αυτή τη διαδικασία, οι επιπτώσεις στη γονιμότητα και τη μελλοντική κύηση είναι ακόμα υπό διερεύνηση. MRI καθοδηγούμενες διαδικασίες: Με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας εντοπίζονται τα ινομυώματα και ειδικές μικρές βελόνες τοποθετούνται στο κέντρο τους. Έπειτα μέσω αυτών, μεταφέρεται ενέργεια υπερήχων ή Laser που οδηγεί στην καταστροφή τους. Είναι ότι πιο πρόσφατο έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων και ακόμα δεν είναι ευρέως διαδεδομένες.