Θεραπεία
Φλεγμονών
SERVICES
Κολπίτιδες
– Μυκητιασική Κολπίτιδα: H θεραπεία είναι αντιμυκητιασική αγωγή συνήθως χορηγούμενη κολπικά.
– Βακτηριακή Κολπίτιδα: Θεραπεία είναι η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής για αναερόβια μικρόβια.
– Τριχομοναδική Κολπίτιδα: H θεραπεία περιλαμβάνει κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.
– Χλαμυδιακή Κολπίτιδα: H θεραπεία περιλαμβάνει κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.
– Ιογενής Κολπίτιδα: H θεραπεία περιλαμβάνει αγωγή με ακυκλοβίρη. Ένας άλλος ιος που δύναται να προσβάλει τον κόλπο είναι και ο HPV (Human Papillomavirus).
– Κολπίτιδα από αυτοάνοσες καταστάσεις: Η βασική θεραπεία είναι κορτιζονούχα αγωγή και ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να χρειαστεί λήψη βιοψίας για επιβεβαίωση της διάγνωσης ή για να αποκλείσουμε πιθανή εξαλλαγή.
– Κολπίτιδα από έντονες ορμονολογικές αλλαγές: Αντιμετωπίζεται με τη χρήση ενυδατικών σκευασμάτων και όπου επιτρέπεται με χορήγηση οιστρογόνων κυρίως τοπικά.
Τραχηλίτιδα
Εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε την τραχηλίτιδα και δύναται να περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή, αντιική αγωγή, κρέμα οιστρογόνων κτλ.
Πυελική Φλεγμονή (Pelvic Inflammatory Disease-PID)
Σε ορισμένες προχωρημένες καταστάσεις ενδεχομένως να χρειαστεί η εκτέλεση λαπαροσκόπησης με σκοπό το χειρουργικό καθαρισμό εγκυστωμένων συλλογών πύου καθώς και τη λύση συμφύσεων. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις (που αποτελούν και την πλειοψηφία) το βασικό σχήμα θεραπείας για την πυελική φλεγμονή, σε γυναίκες που ουσιαστικά δε χρήζουν εισαγωγή σε κλινική, συμφωνα με British Association for Sexual Health and HIV (BASHH) περιλαμβάνει την εξής αντιβιοτική αγωγή:
– Ενδομυϊκή ένεση Κεφτριαξόνης 1g σε μία εφάπαξ δόση
– Δοξυκυκλίνη 100mg δύο φορές την ημέρα για 14 ημέρες
– Μετρονιδαζόλη 400mg δύο φορές την ημέρα για 14 ημέρες
Υπάρχουν συγκεκριμένα εναλλακτικά σχήματα για ειδικές καταστάσεις όπως αλλεργίες σε συγκεκριμένα σκευάσματα, εγκυμοσύνη, σε περίπτωση ανάγκης χορήγησης ενδοφλέβιας αγωγής, κτλ. Οι σύντροφοι των γυναικών που πάσχουν, πρέπει να υποβάλλονται και αυτοί σε έλεγχο και σε θεραπεία αν χρειαστεί. Κατά διάρκεια της θεραπείας μέχρι την πλήρη ίαση προτείνεται η αποφυγή σεξουαλικής επαφής. Επανέλεγχος προτείνεται σε 2 με 4 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.
Πιθανές επιπλοκές
– Πιθανότητες υποτροπής: Γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο πυελικής φλεγμονής, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξαναεμφανίσουν σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν ποτέ τους. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια σχετίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης υπογονιμότητας.
– Ενδοκοιλιακά αποστήματα: Ορισμένες φορές μπορεί να προκύψουν συλλογές πύου στην πύελο που ενδέχεται να χρειαστεί λαπαροσκόπηση για να παροχετευτούν ή εναλλακτικά να πραγματοποιηθεί παροχέτευση με βελόνη υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη.
– Χρόνιος εμένων πυελικός πόνος
– Έκτοπη κύηση: Γυναίκες με ιστορικό πυελικής φλεγμονής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης έκτοπης κύησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό που κυμαίνεται στο 1.1%.
– Υπογονιμότητα: Περίπου μία (1) στις δέκα (10) γυναίκες με ιστορικό πυελικής φλεγμονής θα εμφανίσουν υπογονιμότητα. Κυρίως ευθύνονται οι συμφύσεις και η φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή των σαλπίγγων, που ενδεχομένως να προκαλέσει το μπλοκάρισμά τους.