Ορμονοθεραπεία
Υποκατάστασης HRT

SERVICES

Δεν αναζητούν όλες οι γυναίκες θεραπεία για τα παραπάνω συμπτώματα αλλά όταν αυτά είναι πολύ ενοχλητικά, τότε υπάρχει η δυνατότητα λήψης ορμονοθεραπείας υποκατάστασης (HRT).

Υπάρχουν και εναλλακτικές θεραπείες για την ύφεση των συμπτωμάτων, οι οποίες όμως στην τεράστια πλειοψηφία τους δεν ανακουφίζουν την ασθενή. Η ορμονοθεραπεία υποκατάστασης περιλαμβάνει συνήθως συνδυασμό οιστρογόνων με προγεστερόνη. Μόνο οιστογόνα χορηγούνται αποκλειστικά στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή.

Τρόποι χορήγησης HRT

Δισκία, Δερματικά patches, Δερματικά gel οιστρογόνων, implants και κολπική κρέμα οιστρογόνων. Αν το βασικό σύμπτωμα είναι η ελλατωμένη libido, τότε δύναται να χρησιμοποιηθεί και τεστοστερόνη ή Tibolone.Επίσης σε περιπτώσεις όπου για διάφορους λόγους αντενδύκνειται η χορήγηση ορμονοθεραπείας, τότε ανάλογα με τη συμπτωματολογία μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναλακτικώς άλλα σκευάσματα όπως: SSRIs (paroxetine, fluoxetine) για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα ή διφωσφονικά για την οστεοπόρωση.

Το σχήμα χορήγησης HRT εξαρτάται από το εάν η γυναίκα βρίσκεται στα αρχικά στάδια εμμηνόπαυσης ή όχι. Πιο συγκεκριμένα για τις γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο (κλιμακτήριο) χορηγούμε κυκλικά την ορμονοθεραπεία, η οποία προκαλεί και μηνιαία αιμορραγία (περίοδο), ενώ σε περίπτωση που έχει επέλπθει άνω του ενός έτους από την τελευταία περίοδο χορηγούμε συνεχόμενα ορμονοθεραπεία όπου δεν παρατηρείται μηνιαία κολπική αιμόρροια. Ως κανόνα έχουμε τη χορήγηση συνεχόμενης ορμονοθεραπείας σε γυναίκες άνω των 54 ετών , καθώς το 80% των γυναικών αυτής της ηλικίας θα βρίσκονταν ήδη σε εμμηνόπαυση.

Παρακολούθηση

Μετά την έναρξη θεραπείας με HRT συστήνεται επανεξέταση σε 3 μήνες. Αν δεν υπάρχουν ανησυχίες μετά την επανεξέταση, τότε η γυναίκα εισέρχεται σε ετήσιο έλεγχο ρουτίνας, εκτός αν εμφανιστούν εκ νέου συμπτώματα.

Η διακοπή των HRT δύναται να γίνει απευθείας ή και σταδιακά. Κανένας από τους δύο αυτούς τρόπους δεν είναι αποτελεσματικότερος όσον αφορά την επανεμφανιση των συμπτωμάτων.

Ωφέλη από τη χρήση HRT

Ανακούφιση από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, τα οποία δύνανται να επηρεάζουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες της γυναίκας. Επίσης, βελτιώνεται η libido καθώς και η εμφάνιση της επιδερμίδας.

– Μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης.

– Μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

– Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πιθανές επιπλοκές από τη χρήση HRT

-Καρκίνος μαστού: Για γυναίκες στην ηλικία των 40 με 50 ετών, οι οποίες κάνουνχρήση HRT για 5 χρόνια υπάρχει ένα επιπλέον περιστατικό για κάθε 200 γυναίκες (σε σχέση με το γενικό πληθυσμό) από αυτές που λαμβάνουν μόνο οιστρογόνα, 1 για κάθε 70 γυναίκες από αυτές που λαμβάνουν κυκλικά HRT και 1 για κάθε 50 από αυτές που λαμβάνουν συνεχόμενα HRT. Αν  λαμβάνουν HRT για λιγότερο από ένα χρόνο δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνός.

– Καρκίνος ενδομητρίου: Δεν παρατηρείται αύξηση αν χρησιμοποιείται συνδυασμός οιστρογόνων – προγεστερόνης.

– Θρόμβωση: 2 με 4 φορές μεγαλυτερος κίνδυνος από το γενικό πληθυσμό αν λαμβάνονται HRT από το στόμα. Δεν παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος αν χρησιμοποιθούν patches ή gel.

Εν κατακλείδι, εάν η χρήση HRT είναι αποτέλεσμα σωστής συμβουλευτικής που ακολουθεί τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, μπορούμε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για τις ασθενείς ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση τους.