Υποβοηθούμενος Κολπικός Τοκετός
Τι είναι ο υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός;
Είναι η κατάσταση κατά την οποία ο μαιευτήρας χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα όργανα για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του κολπικού τοκετού. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση εμβρυουλκών ή σικίας (βεντούζα).
Για ποιο λόγο μπορεί να χρειαστώ βοήθεια για να γεννήσω το μωρό μου;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια για την επίτευξη κολπικού τοκετού. Οι βασικότεροι είναι:
- Όταν υπάρχουν σημάδια δυσφορίας του εμβρύου κατά τον τοκετό
- Όταν ο τοκετός δεν εξελίσσεται όπως ήταν αναμενόμενο
- Όταν δεν μπορείτε ή όταν προτείνεται να μην εξωθήσετε κατά τα τελευταία στάδια του τοκετού
Πόσο συχνός είναι ο υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός;
Γενικά 1 στους 8 τοκετούς (10-15%) θα χρειαστεί βοήθεια από το μαιευτήρα. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο για τις γυναίκες που είχαν ήδη ένα κολπικό τοκετό στο παρελθόν, από την άλλη πλευρά 1 στις 3 γυναίκες στον πρώτο τους τοκετό θα χρειαστούν βοήθεια.
Πώς μπορώ να μειώσω τις πιθανότητες να χρειαστώ υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό;
Εάν υπάρχει εξειδικευμένο άτομο (μαία) που σας υποστηρίζει κατά τη διάρκεια του τοκετού (one to one care) μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να χρειαστείτε υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό.
Ο υποβοηθούμενος τοκετός είναι λιγότερο πιθανός όταν δεν έχετε καμία επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επίσης η χρήση επισκληριδίου αυξάνει ελαφρώς την ανάγκη για χρήση εμβρυουλκών ή σικίας.
Τέλος, μικρότερη πιθανότητα για χρήση βοήθειας έχετε όταν μεσολαβεί 1 ώρα από τη στιγμή που έχετε πλήρη διαστολή τραχήλου μέχρι να ξεκινήσετε να εξωθείτε.
Τι είναι ο τοκετός με τη χρήση εμβρυουλκών;
Οι εμβρυουλκοί είναι μεταλλικά όργανα με καμπύλες που εφαρμόζουν με ακρίβεια γύρω από το κεφάλι του εμβρύου.
Ο μαιευτήρας περιμένει και όταν έχετε σύσπαση σας ζητά να εξωθήσετε, ενώ αυτός έλκει με τους εμβρυουλκούς και σας βοηθά ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο κολπικός τοκετός. Επιπλέον πληροφορίες ΕΔΩ

Τι είναι ο τοκετός με τη χρήση σικίας (βεντούζας);
Η σικία (βεντούζα) είναι ένα όργανο που χρησιμοποιεί αρνητική πίεση μέσω ενός πλαστικού κυπέλου στο κεφάλι του εμβρύου.
Ο μαιευτήρας περιμένει και όταν έχετε σύσπαση σας ζητά να εξωθήσετε, ενώ αυτός έλκει με τη χρήση της σικίας και σας βοηθά ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο κολπικός τοκετός. Μερικές φορές είναι πιθανό να αποκολληθεί το πλαστικό κύπελο από το κεφάλι (με χαρακτηριστικό ήχο) και ο μαιευτήρας να χρειαστεί να το επανατοποθετήσει ώστε να συνεχίσει.
Επιπλέον πληροφορίες ΕΔΩ

Έχω επιλογή μεταξύ εμβρυουλκών και σικίας (βεντούζα);
Και τα δύο είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Η επιλογή των οργάνων εξαρτάται από παράγοντες όπως:
- Πόσο αποτελεσματική είναι η επισκληρίδιος (εάν έχετε)
- Την κατάσταση του εμβρύου
- Την ακριβή θέση της κεφαλής του εμβρύου
- Εάν είστε λιγότερο από 36 εβδομάδων τότε πιθανότερο να προτιμηθούν οι εμβρυουλκοί παρά η σικία (βεντούζα)
Εάν ο υποβοηθούμενος τοκετός δεν είναι επιτυχής τότε προτείνεται επείγουσα καισαρική.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές του υποβοηθούμενου κολπικού τοκετού;
Η χρήση εμβρυουλκών ή σικίας (βεντούζας) προτείνεται μόνο όταν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να γεννήσετε. Οι λόγοι που οδηγούν σε υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό, αλλά και το είδος του οργάνου που θα χρησιμοποιηθεί θα σας εκείνη τη στιγμή.
Εάν η αρχική σας επιλογή είναι να μην έχετε υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό, τότε οι εναλλακτικές είναι να πάρετε επιπλέον χρόνο ελπίζοντας για κολπικό τοκετό (εάν αυτό επιτρέπεται) ή να προχωρήσετε σε επείγουσα καισαρική.
Η επείγουσα καισαρική σε προχωρημένο στάδιο τοκετού είναι ένα πιο πολύπλοκο χειρουργείο σε σύγκριση με μια προγραμματισμένη καισαρική και έχει περισσότερες πιθανότητας επιπλοκών για εσάς και το μωρό σας.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός υποβοηθούμενου κολπικού τοκετού;
Αρχικά πραγματοποιείται κοιλιακή και κολπική εξέταση για να αποφασιστεί κατά πόσον ο υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός είναι ασφαλής για εσάς και το μωρό σας.
Έπειτα με τη χρήση καθετήρα αδειάζουμε την ουροδόχο κύστη από τα ούρα.
Η αναισθησία που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι είτε επισκληρίδιος είτε χρήση τοπικού αναισθητικού μέσω του κόλπου.
Λίγο πριν την έξοδο της κεφαλής του εμβρύου με τη χρήση εμβρυουλκών ή σικίας, πραγματοποιείται μια μικρή τομή ώστε να αυξηθεί η διάμετρος του κόλπου (περινεοτομή), η οποία επιδιορθώνεται μετά το τέλος του τοκετού.
Νεογνολόγος είναι πάντα παρόν στη γέννηση του μωρού σας και εφόσον η κατάστασή του το επιτρέπει, τότε μπορείτε να επιλέξετε να έχετε καθυστέρηση της απολίνωση του ομφάλιου λώρου (Delayed Cord Clamping – DCC) και άμεση επαφή με το μωρό σας (skin to skin contact).
Σε ποιο χώρο πραγματοποιείται ο υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός;
Εάν αναμένεται να είναι straightforward, τότε πραγματοποιείται στο ίδιο δωμάτιο που βρίσκεστε από την έναρξη του τοκετού.
Εάν μετά την εξέταση αναμένεται να είναι πιο επιπλεγμένος και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μην πετύχει, τότε μεταφέρεστε στο χειρουργείο, έτσι ώστε σε περίπτωση αποτυχίας να πραγματοποιηθεί άμεσα επείγουσα καισαρική χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση.
Ποιοι παράγοντες μειώνουν τις πιθανότητες να πετύχει ένας υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός;
Ο υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός είναι λιγότερο πιθανό να πετύχει όταν:
- Έχετε αυξημένο σωματικό βάρος, Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) >30. Υπολογίστε το BMI σας ΕΔΩ
- Το ύψος σας είναι λιγότερο από 161 cm.
- Το εκτιμώμενο βάρους του εμβρύου (EFW) είναι >4 Kg.
- Εάν το έμβρυο έχει την πλάτη του στη μεριά της δικής σας πλάτης προς το τέλος του τοκετού.
- Εάν η κεφαλή του εμβρύου δεν βρίσκεται αρκετά χαμηλά προς το τέλος του τοκετού.
Τι σημαίνει ο υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός για εμένα;
- Κολπική Αιμορραγία:
Είναι φυσιολογικό να έχετε κολπική αιμόρροια μετά από έναν τοκετό. Στην περίπτωση υποβοηθούμενου κολπικού τοκετού ίσως η αιμορραγία να είναι λίγο πιο έντονη τις πρώτες ημέρες, αλλά αργότερα είναι ίδια με αυτή μετά από έναν απλό τοκετό.
- Τραυματισμός κόλπου / Περινεοτομή:
Σοβαρός τραυματισμός κόλπου επηρεάζει περίπου το 3% των γυναικών που έχουν κολπικό τοκετό. Σε περίπτωση χρήσης σικίας (βεντούζας) το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 4%, ενώ με τη χρήση εμβρυουλκών αγγίζει το 8-12%.
- Αναλγησία:
Ενδεχομένως η δυσφορία στην περιοχή του κόλπου να είναι πιο έντονη μετά από έναν υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό, αλλά συνήθως εύκολα υφίεται με τη χρήση ήπιας αναλγησίας.
- Ουροδόχος κύστη:
Μετά από έναν υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζετε δυσκολία στην ούρηση, η οποία ως επί το πλείστον υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες μετά τον τοκετό.
- Κίνδυνος θρόμβωσης:
Η εγκυμοσύνη από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη θρόμβωσης. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ελαφρώς μετά από έναν υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό. Για να μειώσουμε το ρίσκο αυτό, ενδέχεται (πάντα κατά περίπτωση) να χορηγηθεί αντίστοιχη ενέσιμη αγωγή.
Τι σημαίνει ο υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός για το μωρό μου;
Η τεράστια πλειοψηφία των μωρών που γεννιούνται με υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα μακροπρόθεσμα.
- Σικία (βεντούζα): Μπορεί να προκαλέσει ένα σημάδι στο κεφάλι του μωρού το οποίο συνήθως υποχωρεί σε 24-48 ώρες. Ενδέχεται όμως να προκαλέσει ένα μικρό αιμάτωμα, γνωστό ως κεφαλαιμάτωμα, το οποίο συμβαίνει σε 1 με 12 στα 100 μωρά και υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου, ενώ σπανίως δημιουργεί πρόβλημα.
- Εμβρυουλκοί: Τα σημάδια στο πρόσωπο του μωρού είναι πολύ συχνά. Συνήθως είναι μικρά και εξαφανίζονται σε 24-48 ώρες. Μικρές εκδορές μπορεί επίσης να υπάρχουν (10%) οι οποίες όμως επουλώνονται ταχύτατα.
Λιγότερο συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν:
- Ίκτερο, (5-15%)
- Εγκεφαλική αιμορραγία, (0.0005-0.0015%)
Πώς θα νιώθω όταν πάρω εξιτήριο;
Οι περισσότερες γυναίκες αναρρώνουν πολύ καλά και ομαλά μετά από έναν υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό. Ίσως να βιώνουν υποφερτό πόνο και οίδημα στην περιοχή του περινέου, εκεί όπου βρίσκονται τα ράμματα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ούρησης ή της αφόδευσης. Τα απλά αναλγητικά συνήθως επαρκούν.
Μπορείτε να ξεκινήσετε να έχετε σεξουαλικές επαφές όταν εσείς νιώθετε άνετα και έτοιμες.
Εάν είχα υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό στο παρελθόν, θα χρειαστεί να επαναληφθεί στο μέλλον;
Έχοντας ιστορικό με υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό στο παρελθόν, δε σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συμβεί το ίδιο και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Οι περισσότερες γυναίκες (έως 90%) θα έχουν κολπικό τοκετό χωρίς να απαιτείται βοήθεια.