Eξωσωματική Γονιμοποίηση: Ποια είναι τα στάδια;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (In Vitro Fertilization-IVF) αποτελεί μία από τις πιο εξελιγμένες και τεκμηριωμένες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη σύγχρονη ιατρική. Εφαρμόζεται σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σύλληψης και έχει οδηγήσει, τις τελευταίες δεκαετίες, σε εκατομμύρια επιτυχημένες κυήσεις παγκοσμίως. Πρόκειται για μια πολύπλοκη, αλλά ασφαλή διαδικασία που πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα εμβρυολογικά εργαστήρια, υπό την καθοδήγηση έμπειρων ιατρών και επιστημόνων.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία διαδικασία κατά την οποία η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο πραγματοποιείται στο εργαστήριο (εκτός σώματος) και εν συνεχεία τοποθετείται εντός του ενδομητρίου.
Αποτελεί μία από τις βασικές υπηρεσίες του ιατρείου μας στη διευκόλυνση των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.
Η υποστήριξη παρέχεται σε εξατομικευμένο επίπεδο, με στόχο όχι μόνο την επίτευξη εγκυμοσύνης, αλλά και την ψυχολογική στήριξη των ζευγαριών σε κάθε στάδιο.
Βασικές ενδείξεις για να καταφύγει ένα ζευγάρι στην εξωσωματική είναι:
- Βλάβες που εντοπίζονται στο επίπεδο των σαλπίγγων: Αιτία που καλύπτει το 20% του συνόλου της υπογονιμότητας. Μάλιστα από τελευταίες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι σε περίπτωση βλαβών και στις δύο σάλπιγγες, προτείνεται η αμφοτερόπλευρη αφαίρεση τους, καθώς όπως φαίνεται αυτό αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής που θα ακολουθήσει. Η απόφαση αυτή βασίζεται σε πολυετείς μελέτες που έχουν δείξει πως η αφαίρεση δυσλειτουργικών σαλπίγγων μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονών και συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της ενδομήτριας εμφύτευσης.
- Σημαντικές αλλοιώσεις στις παραμέτρους του σπέρματος: Αιτία που καλύπτει το 30% του συνόλου της υπογονιμότητας. Συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή συστήνεται η χρήση της μεθόδου ICSI (IntraCytoplasmic Sperm Injection). Πρόκειται για μία τεχνική κατά την οποία ενίεται ένα σπερματοζωάριο εντός του ωαρίου, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας στην προκειμένη περίπτωση. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται κυρίως όταν ο αριθμός ή η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι χαμηλή ή υπάρχει πρόβλημα μορφολογίας.
- Ανεξήγητη υπογονιμότητα: Αιτία που καλύπτει το 25% του συνόλου της υπογονιμότητας, όταν κατά τη διερεύνηση του ζευγαριού δεν διαπιστώνεται η αιτία της υπογονιμότητας. Στην περίπτωση αυτή έχουν αποτύχει άλλες μέθοδοι υποβοήθησης (π.χ. κύκλος σπερματεγχύσεων) ή λόγω ηλικίας της γυναίκας προτείνεται ως πρώτη επιλογή. Το στοιχείο της ηλικίας είναι καθοριστικό, καθώς η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται με την πάροδο των ετών, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης.
- Ενδομητρίωση: όταν οι χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης της νόσου απέτυχαν να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.
Ποια είναι τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
1ο Στάδιο: Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα που μπορούν να ακολουθηθούν στο στάδιο αυτό, όπως το Μακρύ Πρωτόκολλο με GnRH αγωνιστή και το Βραχύ Πρωτόκολλο με χρήση GnRH ανταγωνιστή. Το δεύτερο χρησιμοποιείται μόνο σε γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών (OHSS).
Το στάδιο αυτό παραλείπεται σε περίπτωση που επιλεγεί η πραγματοποίηση εξωσωματικής με φυσικό κύκλο. Η επιλογή του κατάλληλου πρωτοκόλλου βασίζεται στο ιστορικό της γυναίκας, τις ορμονικές τιμές και την ανταπόκριση των ωοθηκών.
2ο Στάδιο: Ωοληψία και λήψη σπέρματος. Κατά το στάδιο αυτό με τη χρήση ειδικής βελόνης και με την καθοδήγηση υπερήχων πραγματοποιείται η λήψη του περιεχομένου των ώριμων ωοθυλακίων. Επίσης, πραγματοποιείται η συλλογή σπέρματος από τον άνδρα, η οποία δύναται να χρειαστεί να γίνει και με χρήση επεμβατικής μεθόδου. Η διαδικασία γίνεται υπό ήπια νάρκωση και είναι ανώδυνη, ενώ η ακρίβεια της λήψης είναι καθοριστική για την ποιότητα των ωαρίων.
3ο Στάδιο: Γονιμοποίηση. Στη φάση αυτή τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται μαζί με τα ωάρια, ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίηση. Ενδέχεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να χρειαστεί η χρήση της μεθόδου ICSI, που περιγράφηκε παραπάνω, κατά την οποία ένα σπερματοζωάριο ενίεται εντός του ωαρίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας.
4ο Στάδιο: Καλλιέργεια εμβρύων. Τα γονιμοποιημένα ωάρια επωάζονται σε ειδικά υλικά για περίπου 2 έως 5 ημέρες. Κατά το στάδιο αυτό ελέγχεται η ποιότητά τους και ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί PGS (Preimplantation Genetic Screening) ή PGD (Preimplantation Genetic Diagnosis). Ειδικά, η δεύτερη τεχνική χρησιμοποιείται για ζευγάρια–φορείς μονογονιδιακού ή φυλοσύνδετου νοσήματος για να αποφύγουν την εμφύτευση εμβρύου που φέρει το νόσημα.
5ο Στάδιο: Εμβρυομεταφορά. Αποτελεί το τελευταίο στάδιο κατά το οποίο το/τα έμβρυα (maximum δύο) μεταφέρονται εντός της ενδομήτριας κοιλότητας με τη χρήση ειδικού καθετήρα, αφού πρώτα έχει επιβεβαιωθεί ότι το πάχος του ενδομητρίου είναι κατάλληλο. Η διαδικασία είναι σύντομη, ανώδυνη και πραγματοποιείται χωρίς νάρκωση.
Μπορεί να πραγματοποιηθεί PGS ή PGD, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γενετικού κινδύνου. Η επιλογή του καταλληλότερου εμβρύου προς μεταφορά αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση σήμερα
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία εξαιρετικά εξελιγμένη διαδικασία που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ζευγαριού. Η εμπειρία, η επιστημονική ακρίβεια και η ανθρώπινη προσέγγιση είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται η επιτυχία. Κάθε κύκλος εξωσωματικής προγραμματίζεται με στόχο τη μέγιστη απόδοση, λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό, τις ορμονικές τιμές και τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας και σκέφτεστε την εξωσωματική γονιμοποίηση, είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε με υπευθυνότητα και φροντίδα. Η ομάδα μας στέκεται δίπλα σας με συνέπεια και εμπιστοσύνη, από το πρώτο ραντεβού έως και τον τοκετό.
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.